• - dost kitabevi'nde bir bölüm.
    - dost'un muhtemelen çok iyi bir şey yaptığını düşünerek ve yine kuvvetle muhtemel iyi niyetle yaptığı ayrımcılık.
    - yani bir "yazarlar" var, bir de "kadın yazarlar"
    - yazar var, yazarcık var gibi mi?
    - belki.
    - yani?
    - aferin çok güzel düşünmüşsünüz.

    dahası... dost bile bunu yapıyorsa durum çok fena, çok...
  • bir erkek olarak rahatsizlik duydugum basliklara bir tane entry giripte basligi acanin agzina sicmayan yazarlardir. hatalari burdadir. ondan sonra demesinler ki soyleydi boyleydi, kadin haklari falan soke soke almazsan anca bizim sana verdigimiz hakla yasarsin bacı.
  • ankara kızılaydaki dost kitabevi'nde görülebilen sınıflandırma sistemine göre türk edebiyatı'nın* bir "alt" türüdür.

    (bkz: erkek yazarlar)
  • aynen erkek yazarlar gibidirler. hüzünlenirler,sevinirler,paylaşırlar,ağlarlar,gülerler ve yazarlar.
  • okumaktan hiç hazetmediğim yazarlar.
    eserlerinde sadece aşk ,meşk ,gönül işlerini konu edinirler.
    bana bir tane kadın yazar gösterin ki bunlardan farklı bir konu ekseninde eserler vermiş olsun.
    hayatla ilgili insanlıkla ilgili ne bileyim işte atıyorum yalnızlıkla ilgili bir mesaj verme kaygısı olan bir eser vermiş olan bir tane kadın yazar var mıdır ? sanmam.
  • kadın yazarları okumak feminist bir eylemdir.

    en çok edebi metnin yaratıldığı yerde, antik yunan dahi kadının sözü bilinçli bir şekilde değersizleştirilmiş ve kadının tek tutanağı üremek olarak görülmüştür. akıl alanını erkek almış, kadın ise üreme görevini üstlenmek durumunda bırakılmıştır. bu sayede kamu kaçınılmaz olarak bir erkek tebaası haline gelmiştir. erkek sesinin yükseldiği bir toplumda, erkeklerin kurguladığı bir imgeler sistemi ve normlarla birlikte yaşamak durumunda kaldığımız açıktır. bugün bu adaletsizlikle mücadele etmek için öncelikle eril düzenin oluşturduğu normların kadınlar tarafından tekrar kurulması neleri değiştirirdi diye düşünmemiz gerekir. ( senem timuroğlu)

    cinsiyet normları kadınları belirli sınırlarla özgürleştirir. genelde iyi eş ya da iyi anne olarak tanımlanır. biçilen rollere itiraz eden ve erkekleri ürküten kadınlar “cadı” imgesiyle tanımlanır ve korkunç kadın mitleri yaratılır. kadınların da bu sayede birbirinden korkması amaçlanır. bundan kaçmak için kadınlar yaratıcılıklarının farkında olmalı ve kendilerini kısıtlamadan yazmalıdır. kadını ezen ve bastıran bir edebiyat anlayışı ancak kadının itirazı ve mücadelesiyle değiştirilebilir.
    ( burcu kara)

    kısacası, kadın çok uzun zamandır kendisini erkek gözünden değerlendirip eleştiriyor ve bunun en büyük sebeplerinden biri erkek yazarlar hegemonyası . böyle bir hegemonyada kadın çoğu zaman yan karakter olmaya da mahkum. dünyada, çoğu değişimin dil ile başladığını düşünürsek, kitaplar dil ile olan ilişkilerinden dolayı bakış açımızda çok büyük bir etkiye sahip. bu yüzden kadınların yazması ve kadın yazarların okunması oldukça önemli, önemli olduğu kadar feminist bir eylemdir.
  • edebiyat tarihimizdeki kadın yazarların bir kısmını zamanla güncellemek üzere "part ı" şeklinde ortaya karışık olarak şöyle sıralayabiliriz:

    adalet ağaoğlu 1929-2020
    yazarlık serüveni "ulus" gazetesinde eleştiriler yazarak başlamıştır. ankara'nın ilk özel tiyatrosu "meydan sahnesi" kurucusudur. dramaturg'tur ve edebi yaşamının bazı dönemlerinde "remüs teada", "parker quinck" gibi takma isimler kullanmıştır. ölmeye yatmak, fikrimin ince gülü, bir düğün gecesi, evcilik oyunu, kendini yazan şarkı okunması gereken eserlerdir.

    pınar kür 1943 -
    ankara devlet tiyatrosu'nda dramaturg'luk yapmıştır. new york'ta dil bölümünü bitirmiş, sorbonne'da doktorasını tamamlamıştır. ilk romanları müstehcenlikle suçlanarak toplatılıp yakılma riskiyle karşı karşıya kalmışsa da daha sonra kendisini aklamıştır. akışı olmayan sular sait faik ödülü alan ve okunması gereken eseridir, yarın yarın, asılacak kadın eserleri de tavsiye olunur.

    nezihe meriç 1925-2009
    çağdaş öykücülüğün öncülerinden. kadının toplumdaki yerini işlemiştir ve kadın iç dünyasını başarıyla aktarır, toplum hayatında kadının yalnızlığını şiirsel bir uslupla işler. korsan çıkması romanı ve çeşitli öyküleri (topal koşma, gülün içinde bülbül sesi var) de okunabilir.

    füruzan 1932 -
    ilkokul eğitiminden sonra eğitim hayatına devam etmemiştir fakat kendisini çok iyi yetiştirmiş, yetimhane çıkışlı bir yazardır. ilk romanlarında toplum tabiriyle "kötü yola düşmüş" genç kızlar ve kadınlara, ezilmiş halk topluluklarına, burjuva ailelerinin dağılma süreçlerine ılımlı, empatik bir uslupla yaklaşmıştır. almanya'daki türklerin sorunlarına da eğilmiştir ve berlin'in çiçeği, 47'liler romanları bilinir, parasız yatılı, benim sinemalarım öyküleri de dikkate değerdir.

    nazan bekiroğlu 1957-
    rus edebiyatı - bilhassa dostoyevski- etkisinde yazmış olan akademisyen yazar yüksek algılara seslenir, klasik edebiyat ile modern edebiyatı harmanlamıştır ve uslubu şiirseldir. cam ırmağı, taş gemi, yusuf ile züleyha, isimle ateş arasında gibi eserleri okunabilir.

    alev alatlı 1944 -
    aslında iktisat uzmanı olan yazar zamanla psiko-dil alanına yönelmiş ve geniş bilgi birikimini aktardığı romanlarıyla tanınmıştır. gogol'un etkisiyle sovyet rusya ve rus edebiyatı etkisinde, aydın olarak nitelendirilen tiplerin çelişkilerine eğilmiştir.
    schrödinger'in kedisi mutlak surette okunmalıdır, gogol'un izinde diğer öne çıkan eseridir.

    elif şafak 1971 -
    yurtdışında doğmuş büyümüş olan yazar romanlarının bir kısmını ingilizce yazmıştır. mistisizm, modernleşme ve kadın konularındaki çalışmaları ile de tanınır. arizona üniversitesinde akademisyenlik yapmış, aşk, bit palas, baba ve piç, şehrin aynaları, siyah süt, havva'nın üç kızı romanları ile bilinir, cv'si uluslararası başarı hikayeleri ile doludur.

    ayşe kulin 1941 -
    televizyon, reklam ve sinema filmlerinde sahne yapımcısı, sanat yönetmenliği ve senaristlik yapmış ve gazete-dergilerde editör olarak da çalışmıştır. kültürel değerleri ele alır, en bilinen romanları adı aylin, füreya, bir tatlı huzur, güneşe dön yüzünü, geniş zamanlar, gece sesleri'dir.

    buket uzuner 1955 -
    tam zamanlı edebiyat yazarı olabilmek için akademik kariyerini bırakmış olan yazar.
    avrupa'da, amerika'da, kuzey afrika'da araştırmacı gezgin ve öğrenci olarak uzun süre yaşamıştır. "gezginler kulübü" kurucusu olan postmodern yazar kumral ada mavi tuna ile uzun süre tartışılmış ve pek çok ödüle de layık görülmüştür.

    samiha ayverdi 1905 - 1993
    tasavvuf etkili muhafazakar roman anlayışını benimsemiş ve sürdürmüştür. hemen hemen bütün eserlerini kenan rıfai etkisinde rıfailik'i benimseyerek yazmıştır. insan ve şeytan, ateş ağacı, ibrahim efendi konağı gibi eserleri sayılabilir.

    safiye erol 1902 -1964
    başta toplumsal duyguları, milli manevi anlayışı benimsemiş bir yazarken semiha ayverdi ile tanışıp rıfailiğe yönelmiş ve tasavvufi bir kimlik kazanmıştır. ülker fırtınası, ciğerdelen, kadıköy'ün romanı, dneyri papazı romanları sayılabilir.

    tomris uyar 1941 - 2003
    öykü yazarı ve çevirmen olan yazarın 60'tan fazla çevirisi vardır. yürekte bukağı ve yaza yolculuk adlı öyküleri ile ödül kazanmıştır, gece gezen kızlar, otuzların kadını isimli diğer öyküleri de dikkate değerdir.

    inci aral 1944 -
    aslında resim bölümü mezunu olan romancı ve hikayeci yazar ölü erkek kuşlar romanı ve mor romanı ile ödül kazanmıştır. diğer eserleri arasında hiçbir aşk hiçbir ölüm, içimden kuşlar göçüyor, yeni yalan zamanlar sayılabilir.

    nazlı eray 1945 -
    hukuk fakültesini yarıda bırakan yazar fantastik gerçekçi romanın önemli temsilcisi olarak kabul görür. 16 yaşında kaleme aldığı "mösyö hristo" ile edebiyat dünyasına adım atar. aktif siyasetin içinde yer alan yazar cumhuriyet ve radikal gazetelerinde görev almıştır. aşk giyinen adam, uyku istasyon, kız öpme kuyruğu, orphee, kapıyı vurmadan gir öne çıkan romanlarıdır.

    sevgi soysal 1936 - 1976
    bir kısmı yurtdışında olmak üzere tiyatro ve arkeoloji eğitimi almıştır. "sosyalist kültür derneği"ni kuruluşunda rol almış, siyasi sebeplerle tutuklanmıştır. yürümek, tante rosa, hoşgeldin ölüm, yıldırım bölge kadınlar koğuşu eserleri ile ünlüdür.

    latife tekin 1957 -
    anadolu köy yaşamını masalsı bir atmosfer ile anlattığı sevgili arsız ölüm ile ün kazanmıştır. fantastik gerçekçiliğe yakınlaşan üslubu alışılmıştan farklıdır ve eserleri pek çok dile çevrilmiştir. buzdan kılıçlar, unutma bahçesi, berci kristın çöp masalları da diğer bilinen eserleridir.

    sevinç çokum 1943 -
    hisar dergisinde de yazan yazar, roman ve hikaye alanında ürünler vermiştir ve türk edebiyatı vakfı'nın kurucularından biridir. milliyetçi ve muhaliftir, edebiyat, sosyoloji ve müzik eğitimleri de alan yazar, tdk ve başka kurumlar tarafından ödüllendirilmiştir. hilal görününce, deli zamanlar, rozalya ana gibi romanları bilinir.

    müfide ferit tek 1892 - 1971
    türkçülük akımının ilk romancı temsilcilerindendir, kurtuluş savaşına kalemiyle katılmıştır. aydemirler romanıyla çıkış yapmış olan yazarın bir de pervaneler isimli romanı vardır.

    peride celal 1916 - 2013
    cumhuriyet dönemi hikaye ve roman yazarı, üç yirmidört saat adlı romanı ve kurtlar adlı eseri ile ödüller almış, gazetelerde köşe yazarlığı yapmış, deli aşk ve jaguar isimli eserle de imza atmıştır.

    nezihe araz 1920 - 2009
    felsefe mezunu olan yazar toplumsal gerçekçi sanattan, tasavvufa doğru yönelmiş ve rıfai dergahına yaklaşmıştır. tiyatro ile ün kazanmış, dini tasavvufi pek çok inceleme yapmıştır. savaş yorgunu kadınlar, bozkır güzellemesi, nakşıdil sultan ve alacakaranlık eserlerine imza atmıştır.

    perihan mağden 1960 -
    boğaziçi psikoloji mezunu yazar, denemeler, romanlar ve şiirler yazmıştır. denemelerinde daha mizahi bir uslup kullanır. radikal ve taraf gazetelerinde köşe yazarlığı yapmıştır ve bunları kendine dert etmeye değer mi, tehlikeli temayüller denemeleriyle; haberci çocuk cinayetleri, yıldız yaralanması ve iki genç kızın romanı isimli romanlarıyla tanınır.

    ayla kutlu 1938 -
    psikolojik çözümlemeler yoluyla toplumdaki gelişim ve değişimleri aktarmış olan yazar çok sayıda çocuk romanı da kaleme almıştır. bazı yapıtları senaryolaştırılarak filme alınmış olan yazarın ünlü hikayeleri mekruh kadınlar mezarlığı, sen de gitme triyandafalis, ateş üstünde yürümek, zehir zıkkım hikayeler; romanları ise bir göçmen kuştu ve kaçış eserleridir.

    canan tan 1951 -
    aslında eczacılık mezunu olan yazar öncelikle mizah alanında adını duyurmuş, sonra öykü ve romana geçmiştir. çocuk edebiyatında da ürünler vermişse de esas ünü romanlardan gelmiştir, piraye, iz, eroinle dans, ıssız erkekler korosu, yüreğim seni çok sevdi, öyküleri ise söylenmemiş şarkılar, çikolata kaplı hüzünler.

    duygu asena 1946 - 2006
    topluma feminizm algısını kazandıran "kadının adı yok" isimli eseriyle ün kazanan gazeteci yazar. pedogoji eğitimi almıştır ve ilk kadın dergisi "kadınca"yı kurmuştur. diğer öne çıkan romanları aslında aşk da yok, kahramanlar hep erkek, değişen bir şey yok, aslında özgürsün ve paramparça sayılabilir.

    mina urgan 1915 - 2000
    ingiliz edebiyatı profesörü, çevirmen ve filolog. ingiliz edebiyatından pek çok değerli eseri türk edebiyatına kazandırmıştır. müthiş bir insan, efsane bir yazar, zeki bir kadın. bir dinozorun anıları ve bir dinozorun gezileri mutlak surette okunması gereken eserlerdir.

    yazarın notu: sonlara kadar tarafsız bilgi vermeye çalıştığım hepsi birbirinden değerli yazarlar arasında bittabi favorim mina urgan'dır. aralarında yavan bulduğum yazarlar da var ama mina urgan başka.
  • üniforma giyen kadın yazarlar bir tık daha hoş geliyor gözüme. özellikle hemşireler.
hesabın var mı? giriş yap